چکیده
با افزایش اهمیت ایمن سازی ساختمان های در برابر حریق و اهمیت محافظت از جان انسان ها در مواقع آتش سوزی تکنولوژی های جدید به منظور افزایش آگاهی بشر در زمینه رفتار آتش و نحوه گسترش آن و همچنین روش های مقابله و کنترل آن در دهه های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است. از جمله تجهیزات جدید در این زمینه پرده های ضد حریق و ضد دود می باشند که نقش مانعی برای مقابله با گسترش آتش و مواد حاصل از آن مانند گازهای سمی و … در کاربری های مختلف ساختمانی ایفا می کنند. این پرده ها در حالت عادی درون محفظه خود قرار دارند و به محض ایجاد آتش سوزی و حریق وارد عمل شده و نقش محافظ را ایفا می کنند. در این مقاله سعی بر بررسی نحوه عملکرد، کاربردهای این محصولات، انواع تجهیزات مورد استفاده در این زمینه شده و همچنین به منظور بررسی رفتار این تجهیزات مدلسازی شبیه سازی دینامیکی حریق6 برای ساختمان دو طبقه برای دو سناریو استفاده از تجهیزات پرده های ضد دود و حریق و بدون استفاده از این تجهیزات انجام شده و در ادامه آنالیز و نتایج بدست آمده ارائه شده است. نتایج حاصل نشان دهنده عملکرد بسیار مطلوب این تجهیزات برای مقابله با گسترش حریق و ذرات سمی و دود در فضای عبور ساکنین بوده و احتمال خروج ایمن ساکنین از خروجی های ساختمان را افزایش می دهد.
مقدمه
پرده های ضد حریق یا پرده های مقاوم در برابر آتش (Fire Curtain) جزو جدیدترین و نوین ترین سیستم های کنترل حریق هستند که با پیشرفت تکنولوژی و توسعه صنعت ساخت و ساز کاربرد و استفاده رو به رشدی دارند[4] . در واقع عملکرد پرده ضد آتش برای ایجاد مانع و حفاظی موقت در برابر گسترش آتش و حریق در یک بازشو (فضای باز) بوده و فضای مورد نظر پس از باز شدن پرده ضد حریق کاملا از لحاظ گسترش شعله های آتش مقاوم و ایمن می شود. پرده ضد آتش مانعی مستحکم و مطمئن به منظور جلوگیری از نفوذ آتش از محوطه ای به محوطه دیگر بوده و در عین حال امکان فرار ساکنین و افراد در معرض آتش به محوطه های ایمن را بدون هیچ گونه نقصی در عملکرد مقاومت در برابر گسترش شعله های آتش می دهد که این ویژگی امتیازی بسیار مهم نسبت به سایر روش ها و تجهیزات کنترل حریق محسوب می شود[4] .
پرده ی ضد حریق در معنای عام خود به مانعی برای گسترش آتش و عوامل ناشی از حریق گفته شده و در واقع دسته بزرگی از محصولات را شامل میشود که هر یک مشخصات، ویژگی ها و عملکرد خاصی داشته و متناسب با نیاز سیستم (Fire Strategy) و بر اساس طراحی های صورت گرفته توسط متخصصین حریق می تواند مورد استفاده قرار گیرد. پرده های ضد آتش مسئولیت محافظت محیط در برابر عبور گرمای آتش، دود ناشی از شعله های آتش، گازهای سمی تولید شده ناشی از سوختن مواد (Co ,Co2,HCL,…) را دارد.
استراتژی آتش در واقع به دسته ای از قوانین و دستورالعمل ها گفته می شود که در جهت کاستن هر چه بیشتر از خسارات ایجاد شده توسط آتش بکار گرفته می شود. این دستور العمل ها شامل اقداماتی برای جلوگیری از گسترش آتش کنترل نشده و هم چنین اقدامات در جهت محدود ساختن اثرات حریق و آتش پس از شروع و شعله ور شدن آن می باشد. طراحی استراتژی برای مقابله با حریق می تواند هم در مرحله قبل از ساخت و ساز و هم پس از ساخته شدن ساختمان به منظور بهسازی و مقاوم سازی انجام شود. با توجه به الزامات و مقررات لازم الاجرا در خصوص مقاوم سازی ساختمان ها در برابر حریق و لزوم اتخاذ تدابیر لازم در زمینه کاهش هر چه بیشتر خطرات ناشی از آتش سوزی و حفظ جان ساکنین اهمیت بکارگیری دانش و تجهیزات مقاومت در برابر آتش سوزی هر چه بیشتر از گذشته احساس می شود[3,9,12] .
پرده های ضد حریق از جـمله ابـزارها و تجهیـزات بسیار کارآمد برای متخصصین در جهـت اجـرای استراتژی ها مقـابله با آتـش و ایمـن سـازی محـیط بـه شمـار می آیـند. ایــن تجهیــزات با نــام های مختـلفی از قـبیل “پــرده های مقـاوم در بـرابـر آتـش و حـریق” (fire-retardant curtains) ، “پـرده هـای ضـد دود” (Smoke curtains) ، “پـرده آتـش و دود” (fire and smoke curtains) ، “پـرده آتـش” (Fire Screen) و …. نیز نامیده می شود. با توجه به راحتی در نصب این تجهیزات و اشغال فضای کم در موقعیت زیر سقف این محصولات به راحتی امکان اضافه شدن به استراتژی های مقاومت در برابر حریق (Fire Strategy) حتی پس از ساخته شدن ساختمان و حتی نصب تجهیزات و تاسیسات مکانیکی را دارند که این ویژگی کاربرد این محصول را حتی برای اماکن در حال بهره برداری بسیار آسان کرده است[8] .
کاربرد پرده های دود و ضد حریق در ساختمان
از جمله شرکت های معتبر تولید کننده محصولات پرده های ضد حریق و دود شرکت کوپرز فایر[1] بوده که طیف گسترده ای از این محصولات را تولید کرده و در زمینه محافظت از هر نوع ساختمان با کاربری های مختلف طرح ها و راه حل های کاربردی و بر اساس اصول مهندسی حریق ارائه کرده است. منظور از محافظت ایجاد راه های فرار و حفاظت مرز بندی شده برای بوجود آوردن ساختمانی با یک سیستم موثر تقسیم بندی دود و آتش است. به دلیل اهمیت بالای امنیت در برابر حریق طیف وسیعی از مجموعه های پرده های آتش و دود تولید شده کاملا مطابق بر استاندارد های BS EN و UL برای محافظت از انواع کاربری ساختمان ها مانند فروشگاه ها بیمارستان ها، فرودگاه ها، ساختمان های تجاری و مسکونی تولید میشوند[6,8,7] .
[1] Coopers Fire
نمونه از استفاده پرده های ضد حریق در اماکن عمومی
از جمله کاربردهای نوین این تجهیزات جلوگیری از پخش شدن دود و آتش از طبقه ای به طبقه ی دیگر از طریق اتریوم ها با پرده های افقی یا کانسرتینا و محافظت از راهرو ها و فضاهای انتظار با استفاده از پرده های عمودی دود و آتش می باشد که نقش زیادی در افزایش ایمنی و سلامتی ساکنین در سایر نقاط ساختمان ایفا می کند. پرده های افقی[1] راهی جایگزین برای پوشانیدن محل پلکان ها و اتریوم ها می باشد که بجای شیشه های ضد حریق و سقف های غیر باربر در ساختمان ها قابلیت استفاده دارد از این رو این ویژگی باعث کم شدن محدودیت های طراحی پلان ها و در نظر گرفتن پلان هایی با محوطه های باز و وسیع را برای معماران با قابلیت تامین محدودیت ها و ضوابط لازم برای کنترل حریق توسط استاندارهای معتبر را فراهم می آورد[8] .
[1] Fire Master
شکل 2: پرده های ضد حریق و دود افقی به منظور جلوگیری از گسترش حریق در طبقات و بازشو ها [6,7,8]
به دلیل اهمیت جزئیات معماری پرده های آتش افقی هیچ ساپورت قابل رویتی ندارند [1]بدین معنی که طراحی منحصربفرد آن ها موجب می شود که پرده تحت کشش درون گاید حرکت کند و بعد از نصب پرده باز شو خالی از هرگونه ساپورتی دیده شود. پرده های کنترل دود وظیفه محافظت از افراد حین فرار و تخلیه کامل ساختمان را به عهده داشته و امکان خروج اضطراری از ناحیهای که شامل دود است را فراهم میآورند. با امکان نیمه باز شدن پرده ها از نظر روانشناسی افراد تشویق می شوند تا از راه های فراربه طور ایمن خارج شوند[10,8] .
[1] (NVSTM)
شکل 3: پرده های دود بندی[8]
شکل 4: استفاده از پرده های ضد حریق در محل بازشوها به منظور جلوگیری از گسترش حریق[8]
با استفاده از انواع متنوع پرده های دود و حریق میتوان فضاها را به نحوی تقسیم بندی کرد که در صورت وقوع آتش و دود از گسترش آنها جلوگیری شود. در این کاربری به خصوص دربارهی فضاهای وسیع حفاظت از بازشوهای پلهها و پلههای برقی با استفاده از پردههای عمودی و یا کانسرتینا امکان پذیر است. مدل کانسرتینا جهت محافظت کامل (کپسولیت کردن) فضای پلکان ها به جای درهای ضد حریق می باشد و فرصت داشتن پلانی باز را ممکن می سازد[8] .
شکل 5: حفاظت از بازشوهای پلهها و پلههای برقی با استفاده از پردههای عمودی و یا کانسرتینا[8]
هماهنگی محصولات تولید شده با قوانین و مقررات ارائه شده توسط استانداردهای معتبر بین المللی در زمینه حفاظت از بالابرها و لابی آن ها منجر به تولید طیف وسیعی از پرده های عمودی و افقی کنترل دود و حریق شده که از گسترش دود و آتش از کانال آسانسورها جلوگیری می کند. در نتیجه ارتقا تکنولوژی پرده های ضد حریق، معماران و مهندسان با رعایت مقررات حریق ابزارهای متنوعی برای طراحی های بهینه در دست خواهند داشت [8] .
آیین نامه های توصیه کننده پرده های ضد حریق و استانداردهای تولید و استفاده
استفاده از پرده های ضد حریق بر اساس استانداردهای متفاوتی توصیه شده و گواهی های لازم برای کاربرد در کاربری های مختلف صادر شده است. برخی از آیین نامه ها و دستورالعمل های تایید کننده عملکرد محصول عبارتند از [4]:
- BS EN 949
- BS EN 1634-3
- BS 5234-2
- BS EN 1363-2
- BS EN 1634-1
- BS EN 1363-1
- BS EN 12605
- BS EN 13501-2
پرده های ضد حریق تولید شده بایستی استانداردها و ضوابط ایمنی مربوطه را براورده کرده و بر اساس آزمایش های ارائه شده در استانداردها در آزمایشگاه های معتبر تست شوند.
شکل 6: آزمایش های انجام شده برای پرده های ضد حریق و برخی از موسسات صادر کننده گواهینامه[6,7,8]
مواد تشکیل دهنده پرده های ضد حریق
معمولا پرده های ضد حریق از متریال پارچه های بافته شده فیبرهای شیشه به همراه سیم های از جنس استینلس استیل یا مصالح پلیمر پر شده از آلومینیوم میکرونیز شده[1] ساخته می شوند که قابلیت انعکاس گرمایی بالا و همچنین قابلیت عبور کم هوا در برابر درجات بسیار بالا را فراهم میکنند. هر طرف از پارچه ها با استفاده از عایق نقره و پلی اورتان پوشش شده و محافظت می شوند [6,7,4].
[1] micronized aluminum filled polymer
شکل 7 : نمونه ای از جنس پرده های ضد حریق و ضد دود [6,7]
فیبرهای شیشه ای به علت احتمال اشتعال بسیار پایین این مواد در معرض حریق و همچنین مواد استینلس استیل بعلت بالا بودن نقطه اشتعال آن 1250 درجه سانتی گراد که اندکی از دمای ذوب این ماده پایین تر است، باعث مقاومت بالای این پارچه ها در برابر گرما و حرارت می باشد.
نحوه عملکرد پرده های ضد آتش و ضد دود در حریق
پرده های ضد حریق موتورایز استفاده شده برای مقابله با حریق و دود از جنس مصالح مقاوم در برابر آتش ساخته میشوند، پرده محافظ به دور سیستم غلطک مانند پیچیده شده و درون محفظه ای جعبه ای قرار می گیرد که در مواقع ضروری با چرخش سیستم غلطک پرده به سمت پایین حرکت کرده و تا کف زمین رسیده و مانع حرکت دود و حریق میشود و در زمان عدم نیاز به موقعیت اولیه خود بازگشته و حول غلطک دوار قرار می گیرد[5].
انتهای پرده ها دارای میله ای فلزی متشکل از دو عدد نبشی متصل با استفاده از بولت می باشد که در هنگام بسته شدن پرده در تماس کامل با کف قرار می گیرد میله فلزی و متریال پرده به گونه ای طراحی شده اند که براحتی درون گایدهای کناری قرار گرفته و مانع فشار ناشی از آتش شوند[1] .
شکل 8: نمونه ای از پرده های ضد حریق و اجزای تشکیل دهنده آن [1,6,8]
پرده ضد دود و آتش در مواقع روشن شدن سیستم اعلان خطر بصورت دستی یا اتوماتیک و یا عدم دسترسی طولانی مدت به برق و یا تشخیص نقص در سیستم سیم کشی فعال می شود. با توجه به این امر که در حین آتش سوزی محیط داخلی ساختمان در عرض چند دقیقه پر از دود شده و سرعت حرکت دود بسیار بیشتر از روند تخلیه ساکنین می باشد در نتیجه در مراحل اولیه پرده های ضد حریق و دود به نحوی طراحی شده اند تا به ارتفاع از پیش تعیین شده ای بالاتر از کف پایین آمده و جلوی گسترش دود را بگیرند پس از گذشت مدت زمان مورد نیاز برای تخلیه ساکنین بر اساس استراتژی های حریق طراحی شده، پرده تا حد کف پایین آمده و مانع گسترش دود یا حریق به مدت زمان چند ساعت می شود [1].
از جمله ویژگی های موجود در سیستم های پرده های ضد حریق و ضد دود توانایی خرابی ایمن (شکست ایمن)[1] این تجهیزات می باشد. این مفهوم در مهندسی یه این معنی است که تجهیزات استفاده شده در موقع خرابی هر یک از اجزاء سیستم (برای مثال خرابی تجهیزات، عدم تامین جریان برق و …) بگونه ای عملکرد ذاتی داشته باشند که کمترین میزان آسیب به سایر تجهیزات محیط زیست و یا مردم وارد شود. در مورد پرده های ضد حریق این قابلیت به این صورت است که حتی در صورت نرسیدن فرمان از سیستم هدایت کننده و یا در صورت قطعی برق پرده ها به صورت فیزیکی و تحت اثر وزن خود به سمت پایین حرکت کرده و عملکرد خود را حفظ خواهند نمود[12,8] . پرده ی اتوماتیک مقاوم در برابر حریق با سیستم حرکت بر اثر وزن5 توسط شرکت کوپرز در سال 1983 ثبت اختراع شده و هم اکنون در سایر پرده های دود و حریق در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد[8] .
[1] Fail Safe
شکل 9: نحوه عملکرد پرده های ضد حریق و دود در مواقع آتش سوزی [8,1]
روش تحقیق و منطق مدلسازی و آنالیز گسترش آتش سوزی
روش مدلسازی دینامیکی حریق (FDS) [1] ابزاری برای مدلسازی و پیش بینی رفتار آتش و حریق و همچنین بررسی الگوهای گسترش آن می باشد. این روش از روابط و فرمول های محاسباتی مکانیک سیالات برای پیشبینی رفتار حریق بر اساس پارامترهای معرفی شده توسط کاربر بهره می برد. رفتار آتش با وجود پیچیدگی های خود با استفاده از روابط محاسباتی، روابط فیزیکی و فرمول های شیمیایی بدست امده از علومی مانند دینامیک سیالات، تبدیلات انرژی حاصل از احتراق مواد و …. قابل توضیح و بررسی می باشد. با پیشرفت های حاصل این منطق محاسباتی به شکل نرم افزار گرافیکی با عنوان “شبیه ساز دینامیکی آتش”[2] و “نمایشگردود”[3] ارائه شده که در تمامی دنیا توسط محققین و پژوهشگران برای بررسی و مدلسازی رفتار حریق و دود مورد استفاده قرار گرفته و آنالیزهای راستی آزمایی با مدل های واقعی برای مواد و موقعیت های مختلف در سرتاسر دنیا انجام شده است [1].
امروزه موضوع ایمنی ساختمان ها در برابر حریق و آتش سوزی و راه های جلوگیری از آن و همچنین روش های کنترل و پیشبینی گسترش حریق با توجه به رفتار بسیار پیچیده آن از اهمیت بسیاری برخوردار بوده که توجه تعداد زیادی از دانشمندان و موسسات تحقیقاتی رو بخود جلب کرده است. مدل شبیه ساز دینامیکی آتش توانایی پیش بینی میزان دود، دما، کربن مونوکسید و سایر مواد و سیالات بوجود آمده حاصل از فرایند حریق را داشته و همچنین با استفاده از روابط محاسباتی قابلیت توضیح الگوی گسترش و توزیع هر یک از ذرات را دارد. نتایج حاصل از این مدلسازی و آنالیز ها در ارزیابی ایمنی ساختمان ها قبل از ساخت و ساز و بهینه سازی طراحی های مهندسی در مراحل ابتدایی و همچنین ارزیابی روش های بهسازی و مقاوم سازی برای ساختمان های موجود، بررسی و مدلسازی پس از حادثه حریق برای اتفاقات روی داده و کمک برای آموزش های اطفاء حریق کاربرد دارد [1,5].
روش شبیه سازی دینامیکی حریق توسط انجمن ملی استانداردها و تکنولوژی[1] توسعه یافته است. این روش سناریوهای آتش سوزی را با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی[2] بهینه سازی شده برای سرعت های کم و جریان های مبدل حرارات شبیه سازی کرده و قابلیت انعطاف پذیری بالایی داشته که می تواند رنج زیادی از انواع آتش سوزی از قبیل شعله اجاق گاز تا شعله های عظیم آتش سوزی تانک سوخت را مدلسازی نماید. همچنین این روش قابلیت مدلسازی شرایط بدون حضور شعله آتش مانند مدلسازی تهویه هوا در داخل ساختمان را نیز پوشش دهد[1,5].
[6] Fire Dynamics Simulator
[7] Fire Dynamics Simulator (FDS)
[8] Smokeview
بررسی رفتار پرده ضد حریق و شبیه سازی حریق در روش FDS
به منظور بررسی رفتار و نحوه عملکرد پرده های ضد حریق مدلسازی کامپیوتری با استفاده از منطق FDS[1] انجام شده است. در این مدلسازی ساختمانی دو طبقه با بازشویی میانی[2] در سقف در نظر گرفته شده است. در طبقه دوم اطراف بازشو محیطی برای عبور و فرار ساکنین در نظر گرفته شده است. دیوارهای پیرامونی از متریالهای صلب در نظر گرفته شده است و محیط محبوسی برای دود و گازهای حاصل از آتش سوزی در نظر گرفته شده است.
شکل 10 : مدلسازی ساختمانی دو طبقه با بازشوی مرکزی در نرم افزار شبیه سازی [11,2] FDS
شکل 11 : منبع تولید آتش و حریق در مدلسازی
شبیه سازی آتش سوزی در دو سناریو صورت گرفته که در یکی آتش و حریق بدون حضور پرده ضد حریق ادامه داشته و دودهای ناشی از آتش در فضای کل ساختمان پراکنده می شوند و در سناریو دوم پرده ضد حریق و دود در اطراف بازشو سقف در نظر گرفته شده است و مقابل گسترش دود و حریق را در فضای عبوری طبقه دوم گرفته است. فضای آبی رنگ در شکل 11 نشان دهنده موقعیت قرارگیری پرده های ضد حریق در مدل می باشند.
یافته ها و نتایج حاصل از مدلسازی و آنالیز
میزان تغییرات برای پارامترهای مختلف حاصل از آتش در مدت زمان 200 ثانیه پس از شروع آتش سوزی بررسی شده و در شکل 12 برای سناریو بدون وجود پرده ضد حریق نمایش داده شده است. تغییرات برای زمان های 1 ، 40 ، 100 و 200 ثانیه به ترتیب از راست به چپ نمایش داده شده است. ردیف اول نشان دهنده گسترش حرارت (HRRPUA) ناشی از شعله آتش سوزی ردیف دوم درجه حرارت در صفحه مورد نظر ردیف سوم نحوه گسترش دود و ذرات سمی حاصل از حریق و ردیف چهارم نشان دهنده درجه دمای دیواره ها در اثر آتش می باشد.
شکل 12: تغییرات منبع حریق در زمان های مختلف از شروع آتش سوزی الف) گسترش گرما Heat Release Rate Per Area (HRRPUA) ب) دمای موجود در اتاق در اثر گسترش دود و ذرات در زمان های مختلف ج) الگوی گسترش دود و ذرات در زمان های مختلف پس از شروع آتش سوزی د) دمای دیواره های مدل در زمان های مختلف
شکل 13: تغییرات منبع حریق در زمان های مختلف از شروع آتش سوزی با استفاده از پرده ضد حریق و دود الف) گسترش گرما Heat Release Rate Per Area (HRRPUA) ب) دمای موجود در اتاق در اثر گسترش دود و ذرات در زمان های مختلف ج) الگوی گسترش دود و ذرات در زمان های مختلف پس از شروع آتش سوزی د) دمای دیواره های مدل در زمان های مختلف
با مقایسه سناریو های آنالیز شده مشاهده می شود که در صورت وجود پرده های ضد حریق و دود میزان دمای هوا در موقعیت راهرو فوقانی تا حد بسیار زیادی کنترل شده بوده و برای عابرینی که برای فرار از خروجی راهرو استفاده می کنند شرایط مطلوب تری ایجاد میشود. در مدل اول (شکل 12) مشاهده می شود که دمای هوا در راهرو فوقانی پس از 100 ثانیه از شروع حریق تا حد 200 درجه سانتی گراد رسیده و مشاهده می شود که گسترش دود و ذرات حاصل از سوختن مواد به حدی است که امکان عبور از راهرو به راحتی برای ساکنین میسر نیست. با مقایسه ردیف چهارم که دمای هوای دیوارها را برای بازه های زمانی مختلف نشان می دهد می توان مشاهده نمود که در مدل اولیه (شکل 12) دمای دیواره ها تا حد 75 تا 80 درجه رسیده که نشان دهنده انتقال حرارت حریق از طریق دود و سیالات ناشی از حریق می باشد در حالی در مدل دوم (شکل 13) با وجود پرده های ضد حریق این مقدار در حد صفر می باشد که نشان دهنده مقاومت پرده های ضد حریق برای عبور حرارت و دود می باشد.
به منظور بررسی تفاوت میزان حرارت و دود در بخشهای مختلف ساختمان تحهیزات ارزیابی و سنسورهایی در مدل برای طبقات اول و دوم در نظر گرفته شده است. حسگر حرارتی[1]، حسگر دود[2] برای هر طبقه در نظر گرفته شده است که در شکل 14 موقعیت تجهیزات نشان داده شده است[2,11] .
شکل 14: موقعیت حسگرهای دود و حرارت در طبقات
بررسی ها نشان دهنده تفاوت بسیار زیاد در میزان درجه حرارت و میزان دود و درات منتشر شده در دو نقطه مورد مقایسه می باشد که در شکل 15 ارائه شده است. درجه حرارت برای فضای بدون محافظ دود در مدت زمان 200 ثانیه در حد 45 درجه افزایش یافته ولی در فضای با پرده محافظ افزایش دما در حد ناچیز می باشد.
شکل 15: تغییرات درجه حرارت و میزان ذرات دود برای طبقات با مقایسه حسگرهای موجود در مدل ها
ردیف دوم نمودارهای حاصل از ترموکوپل ها (شکل 15) می باشد که نشان دهنده دمای گازها و ذرات دود در فضا میباشد که اختلاف 100 درجه سانتی گراد در همین بازه زمانی مشاهده می شود. میزان تغییرات ذرات دود نیز افزایش چشمگیری را نشان می دهد و به دلیل مقاومت بالای پرده های ضد حریق و ضد دود و نفوذناپذیری این تجهیزات میزان تغییرات معادل صفر می باشد.
بحث و نتیجهگیری
با توجه به رند رو به رشد صنعت ساخت و ساز و لزوم در نظر گرفتن ضوابط حریق و افزایش ایمنی جان ساکنین در برابر آتش سوزی تکنولوژی و امکانات جدید در زمینه توانمند سازی هر چه بیشتر مهندسین برای پیشبینی و مدلسازی رفتار حریق و در نظر گرفتن اثرات و پی آمدهای آتش سوزی در حال توسعه می باشد. از جمله ابزارهای بسیار کارآمد برای مقابله با حریق و دود استفاده از پرده های ضد حریق و ضد دود بوده که با توجه به جنس پارچه های ساخته شده با تکنولوژی های جدید و مقاومت بالای این مواد در معرض مستقیم آتش گزینه ای بسیار مناسب برای استفاده در کاربری های مختلف ساحتمانی می باشد. با توجه به راحتی نصب و تجهیز این سیستم ها امکان استفاده در ساختمان های طراحی و اجرا شده به عنوان مقاوم سازی در برابر حریق را نیز دارند. با توجه به افزایش استفاده از این سیستم ها به دلیل هماهنگی بیشتر با طراحی معماری و کم کردن محدودیت های روش های قدیمی کاربردهای بیشتری برای این محصولات از جمله پرده های افقی بین بازشوهای طبقات و پرده های مخصوص برای فضاهای آسانسور و پله ها ارائه شده است.
استفاده از این سیستم ها با در نظر گرفتن الزامات آیین نامه ها و بر اساس محاسبات انجام شده در استراتژی های حریق موجب افزایش ایمنی محیط و همچنین افزایش ایمنی جانی برای ساکنین خواهد شد. مقاومت بالای این سیستم ها موجب جلوگیری از گسترش حریق و دود و ذرات سمی در فضا شده و محیط های ایمنی را برای تخلیه و خروج ساکنین ایجاد می کند. در نتایج بدست آمده نیز مشاهده می شود که این تجهیزات باعث ایمن تر شدن مسیر فرار ساکنین شده و اجازه عبور گرما ، دود و گازهای سمی را نمی دهند.
نویسندگان
سید محسن موسوی قیه قشلاقی1 ،2ray Kerry، 3Jay Darvill، سید پیمان موسوی قیه قشلاقی4، غزاله رازدار5
1 معاونت مهندسی شرکت تدبیراسکان، دانش آموخته کارشناسی ارشد عمران – مهندسی زلزله، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران
2مدیرفنی شرکت Coopers Fire تولید کننده پرده های ضد حریق و ضد دود
3مدیربازاریابی و فروش شرکت Coopers Fire تولید کننده پرده های ضد حریق و ضد دود
4مدیرعامل شرکت تدبیراسکان، دانش آموخته دکتری عمران – مهندسی سازه، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران
5مسئول بخش مهندس حریق شرکت تدبیراسکان، دانش آموخته کارشناسی فیزیک ، دانشگاه خوارزمی تهران
فهرست مراجع
www.tadbireskan.com/Smoke&FireCurtains
IConstantin, Popa” THE USE OF FDS FIRE MODELLING SOFTWARE FOR EDUCATIONAL PURPOSES” Balkan Region Conference on Engineering and Business Education & International Conference on Engineering and Business Education 2009 LBUS
Sibiu, Romania, 15 – 17 October, 2009
PyroSim User Manual, Thunderhead Engineering 2018
Cote A.E. – Fire Protection Handbook. National Fire Protection Association, Quincy, Massachusetts, 17th edition, 2001.
Nedryshkin,Oleg “Overview of fire curtains in construction” MATEC Web of Conferences IPICSE 2016
Popa Constantin, “The improvement of building fire safety management by using FDS”
Proceedings of the 6th International Conference on Management of Technological Changes MTC 2009, volume 1, page 691- 694, ISBN 978-960-89832-7-4, Alexandropoulos Greece, 2009
Coopers_Datasheet_FireMaster_A1_Fire_Fabric
Coopers_Datasheet_SmokeStop_A2_Smoke_Fabric
Coopers_Fire_Compact_Catalogue
DiNenno P.J. – SFPE Handbook of Fire Protection Engineering. National Fire Protection Association, Quincy, Massachusetts, 3rd edition, 2002.
Timo Korhonen ,”Fire Dynamics Simulator with Evacuation: FDS+Evac Technical Reference and User’s Guide (FDS 6.6.0, Evac 2.5.2, DRAFT)
PyroSim Example Guide, Thunderhead Engineering 2012
www.wikipedia.com
1 comment. Leave new
[…] جمله تجهیزات جدید در این زمینه پرده های ضد حریق و ضد دود می باشند. که نقش مانعی برای مقابله با گسترش آتش و مواد […]